zondag 18 december 2011

Let it Snow! part 2

Vandaag het vervolg van de beschrijving die ik gisteren gestart ben: De inhoud van het boekje.

Wat heb je vandaag nodig: Foto's voor op de pagina's, 15 transparante sheets van 3" x 1,25", (dit zijn er 3 teveel maar dan heb je wat reserve voor als een afdruk niet naar je zin is.) rood papier om  de foto's te matten, dubbelzijdig tape, Adirondack inkt Snow Cap of een andere witte inkt waarmee je op sheet kunt stempelen, clearblok, stempels van sneeuwsterretjes, Craftsheet, Heatgun en kleine gleudotz. 

In het boekje zitten 6 pagina's waar je 12 kleine foto's op kwijt kunt. De pagina's zijn 1,25" breed, het is mooi als je foto's van 1" breed neemt. De hoogte is 2,5 inch. Zo blijft er boven en onder van de foto nog een stukje over. Snij van te voren alle foto's op maat.
De foto op de kaft is iets groter. Het is mooi als je ook de hoekjes mee laat lopen met de rondingen van de kaft.


Alle foto's worden gemat met rood papier, het randje is maar een millimeter, maar dit is net genoeg om de foto goed van het papier af te laten komen. Daarna lijm je de foto's nog niet vast.


We gaan de sheets die over de foto's komen, bestempelen. Omdat sheet glad is kun je er niet met alle soorten inkt op werken. Stazon inkt werkt goed, je moet dan wel direct ook je stempel schoon maken met Stazon Cleaner en het liefst daarna ook met water en zeep omdat de cleaner nogal agressief is van samenstelling.

Om die reden heb ik er gekozen om geen Stazon te gebruiken, maar Adirondack van Ranger. Dit is een wat vettere inkt maar hij drukt mooi scherp af. Normaal laat je de inkt zelf drogen, hij is namelijk langzaam drogend op een matte ondergrond. Je kunt hem ook gebruiken om te embossen. Op gloss paper, vellum, mica, krimpfolie, metaal en glas kun je hem gebruiken als je hem naderhand verhit. Het verhitten zorgt dat je afdruk gefixeerd wordt. Je hebt dan wel een heatgun nodig. Je kunt alles schoonmaken met water.


Zoek al je stempels op van sneeuwsterretjes, zo heb je een overzicht van wat je kunt gebruiken. (Mocht je geen sneeuwster stempels hebben dan kun je uiteraard ook iets anders gebruiken.)

We gaan de sheets die over de foto's komen, bestempelen. Omdat sheet glad is kun je er niet met alle soorten inkt op werken. Stazon inkt werkt goed, je moet dan wel direct ook je stempel schoon maken met Stazon Cleaner en het liefst daarna ook met water en zeep omdat de cleaner nogal agressief is van samenstelling.

Om die reden heb is er gekozen om geen Stazon te gebruiken, maar Adirondack van Ranger. Dit is een wat vettere inkt maar hij drukt mooi scherp af. Normaal laat je de inkt zelf drogen, hij is namelijk langzaam drogend op een matte ondergrond. Je kunt hem ook gebruiken om te embossen. Op glos paper, vellum, mica, krimpfolie, metaal en glas kun je hem gebruiken als je hem naderhand verhit. Het verhitten zorgt dat je afdruk gefixeerd wordt. Je hebt dan wel een heatgun nodig. Je kunt alles schoonmaken met water.


Als alles naar je zin ligt, leg je een clearblok over de stempels heen en druk je hem zachtjes aan. Je kunt daarna het blok optillen terwijl de stempels op de juiste plaats aan het blok blijven zitten.


Beinkt nu de stempels met de Adirondack inkt. Hier is Snow Cap gebruikt.


Omdat de inkt wat vettig is, kan het zo zijn dat je afdruk te dik wordt. Om dit te voorkomen druk je de stempel eerst een keer licht op je craftsheet. Zo ben je alvast wat inkt kwijt van je stempel en is de overgebleven inkt precies goed om een afdruk mee te maken op de sheet.


Druk nu af op de sheet. Verhit daarna je afdruk kort met een heatgun. De inkt is nu gefixeerd en kan niet meer worden uitgeveegd en is ook direct klaar met drogen.


Nu kun je de foto vastplakken met tape op de juiste plaats op de pagina. De sheet kan erover heen worden geplakt maar je wilt natuurlijk niet dat er zichtbaar is waar de sheet is vastgezet.


Zet daarom de sheet op twee of drie plekken vast met een kleine gleudot. Doe dit precies onder een afdrukje van een sneeuwsterretje. Voor je de sheet vastzet, kun je de hoekjes afronden zodat ze gelijk zijn aan de pagina's.


Morgen ga ik laten zien hoe je de binnenkant nog wat kan "oppimpen" met strass steentjes die je helemaal naar je eigen wens kan kleuren. Verder maken we morgen het boekje helemaal af.

Veel plezier!

1 opmerking:

  1. Geweldig leuk allemaal zeg!!!Ik ga het boekje zeker nog een keer maken,misschien wel in de kerstvakantie...:O)
    Superleuk idee om je kerstboomversiering als foto's te gebruiken!! Hoe maak je je foto's zo klein?
    Liefs Esther

    BeantwoordenVerwijderen